Menu

Frequently asked questions (FAQ)

Waarom is het nu gunstig om een huis te kopen in Nederland?

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Er is veel aanbod en er zijn goede mogelijkheden om te onderhandelen. Ook de hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Als u koopt, investeert u in uzelf en spaart u ongemerkt  voor later.

Wat is beter: huren of kopen?

Dat is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We zetten voor u graag een aantal voor-en nadelen op een rijtje.

Huren:
- Is flexibel: kunt de huur opzeggen wanneer u wilt (afhankelijk van uw huurcontract).
- U heeft geen kosten voor het onderhoud van de woning.
- De huur die u betaalt stijgt jaarlijks.
- U heeft minder vrijheid om wijzigingen in de woning aan te brengen.
- U bouwt geen eigen vermogen op.

Kopen:
- Is voor de langere termijn.
- Uw maandlasten zijn in de meeste gevallen lager dan bij huren.
- U spaart ongemerkt voor later.
- U moet zelf geld reserveren voor onderhoud van de woning.
- U kunt uw woning helemaal aanpassen aan uw wensen.

Ik werk via het uitzendbureau. Kan ik dan toch een huis kopen in Nederland?

Ja, dat kan. Als u kunt aantonen dat u de afgelopen jaar inkomen uit arbeid heeft gehad, komt u in Nederland in aanmerking voor een hypotheek. Dat mag ook werk zijn via een of meerdere uitzendbureaus.

Ik werk als zzp’er. Kan ik dan toch een huis kopen in Nederland?

Ja, dat kan. Als u kunt aantonen dat u de afgelopen drie jaar inkomen uit arbeid heeft gehad, komt u in Nederland in aanmerking voor een hypotheek. Dat mag ook inkomen zijn uit uw eigen bedrijf. U moet hiervoor uw jaarrekeningen van de afgelopen jaar kunnen overleggen.
Je hoeft niet volledig 3 jaar te hebben. 

Ik heb een eigen bedrijf. Kan ik dan toch een huis kopen in Nederland?

Ja, dat kan. Als u kunt aantonen dat u de afgelopen drie jaar inkomen uit arbeid heeft gehad, komt u in Nederland in aanmerking voor een hypotheek. Dat mag ook inkomen zijn uit uw eigen bedrijf. U moet hiervoor de jaarrekeningen van uw bedrijf van de afgelopen jaar kunnen overleggen.
Je hoeft niet volledig 3 jaar te hebben.

Heb ik eigen geld nodig als ik een huis wil kopen in Nederland?

Ja, U heeft een bedrag aan eigen geld nodig om een huis te kopen. De afgelopen jaren heeft de overheid strengere regels opgesteld waarbij de maximale hypotheek uiteindelijk in 2018 niet meer mag bedragen dan 100% van de getaxeerde marktwaarde.
In de meeste gevallen moet u rekening houden met ca €10.000,- eigen inleg, maar in een aantal gevallen kan een extra krediet ook een uitkomst bieden. Wij geven u hierover graag advies.

 

Is een huis kopen in Nederland moeilijk?

Als u de taal niet goed spreekt en u bent niet op de hoogte van de Nederlandse regels en de markt, is het inderdaad niet gemakkelijk om hier zelf een woning te kopen. Er komt namelijk meer bij kijken dan u misschien denkt. Weet u bijvoorbeeld wat kosten koper betekent? Kunt u zelf onderhandelen over de prijs met de makelaar van de verkopende partij? Weet u hoeveel geld u kan lenen en hoe het geregeld is met de belastingdienst? Otwarte Drzwi helpt u graag. Wij spreken de taal, weten de regels en kennen de markt.

Op welke manier kan Otwarte Drzwi mij helpen?

We beantwoorden al uw vragen, berekenen wat u kunt lenen voor de hypotheek, gaan mee naar woningbezichtigingen, voeren voor u prijsonderhandelingen met de makelaar, controleren de koopovereenkomst, gaan mee naar de notaris, regelen uw hypotheek en de belastingteruggave en eventueel andere zaken zoals gas, water en licht. We geven altijd een eerlijk en objectief advies.

Wat zijn de kosten van de diensten van Otwarte Drzwi?

Voor onze diensten rekenen we uiteraard kosten. Dit is afhankelijk van uw vragen en wensen. Wij zullen u in het eerste gesprek altijd duidelijk informeren over alle kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wist u dat de meeste mensen onze kosten makkelijk terugverdienen? Bijvoorbeeld doordat we scherp kunnen onderhandelen over de koopprijs van uw toekomstige woning en een goed passende hypotheek kunnen regelen.

Is het eerste gesprek altijd kosteloos en vrijblijvend?

In het eerste gesprek maken we graag kennis met u bij ons op het kantoor in ’s Gravenmoer. We stellen u een aantal vragen: hoe ziet u uw toekomst, waar wilt u wonen en wat voor woning zoekt u? Ook leggen we uit hoe Otwarte Drzwi te werk gaat en wat we voor u kunnen betekenen. We gaan berekenen wat u maximaal kunt lenen en hoe hoog de maandelijse kosten zouden zijn. U mag dan alle vragen aan ons stellen. Eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend. Nadat u alle informatie heeft ontvangen, mag u beslissen of u onze hulp wilt.

Hoe vind ik een geschikt koophuis?

U kunt zelf op zoek naar een koopwoning in de omgeving waar u wilt gaan wonen. De meeste huizen die te koop staan hebben een bord ‘Te koop’ in de tuin of voor het raam. Daar staat ook de naam op van de verkopende makelaar. Een andere manier is internet. Iedere lokale makelaar heeft een website met hierop het aanbod. Daarnaast zijn er landelijke zoeksites waar heel veel huizen op staan, een aantal bekende zijn: www.funda.nl www.vbo.nl www.jaap.nl www.starters-woningen.nl. Leuke woning gevonden op internet? Rijd er dan eerst eens langs en bekijk de omgeving.

Waar moet ik op letten tijdens de bezichtiging?

U kunt het beste vooraf een lijstje maken met uw wensen. Hoeveel slaapkamers wilt u? Vindt u een grote tuin belangrijk? Een open of een dichte keuken? Als u dan door het huis heen loopt, weet u waar u op moet letten. Ook de status van onderhoud de woning is belangrijk: ziet alles er tiptop uit? Of moet er veel gebeuren? Zijn de keuken en de badkamer naar wens? Tot slot adviseren we u ook om de omgeving te bekijken. Staat de woning in een prettige buurt? Dichtbij scholen en/of winkels bijvoorbeeld? Otwarte Drzwi gaat altijd mee tijdens een bezichtiging. We kunnen voor u alle vragen stellen aan de makelaar. Ook kunnen we u een objectief advies geven over de woning. We kijken weer net even anders dan u en hebben veel ervaring. Daar kunt u uw voordeel mee doen.

Wat betekent kosten koper (k.k.)?

Achter de vraagprijs van een woning ziet u vaak k.k. staan. Dit betekent kosten koper en houdt in dat de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis voor rekening van de koper zijn. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting en notariskosten bijvoorbeeld. Otwarte Drzwi rekent het altijd helder voor u uit.

Hoe werkt de hypotheekrente-aftrek?

Een hypotheek is in feite een lening die u gebruikt om een huis te kopen. De rente die u over deze hypotheek betaalt, kunt u van uw belasting aftrekken. U krijgt dan per jaar een bepaald bedrag terug van de belastingdienst. Dat gaat niet automatisch. Wij vullen voor u de benodigde formulieren in, zodat u maandelijks een bedrag van de fiscus terug gestort krijgt. Als u een eigen woning heeft, bent u verplicht om ieder jaar een aangifte inkomstenbelasting in te vullen.

Moet ik zelf contact opnemen met een notaris?

Nee, wij regelen dit allemaal voor u. We werken altijd samen met een vaste notaris. Wilt u liever een andere notaris, geef dat dan aan ons door. En wist u dat er altijd een beëdigde tolk/vertaler aanwezig moet zijn bij de notaris, die alles voor u vertaalt? Ook dat regelen wij.

Ik sta niet ingeschreven in Nederland, kan ik dan wel een woning kopen?

Ja, dat kan. Om in Nederland een huis te kopen, hoeft u niet ingeschreven te staan. Wel moet u kunnen aantonen dat u werkt en een inkomen heeft.

Hoe lang duurt het om een huis te kopen?

Dat kan snel gaan. We raden u altijd aan om goed voorbereid en weloverwogen een besluit te nemen. Als eenmaal de knoop heeft doorgehakt, zijn zaken als hypotheek en koopovereenkomst binnen een korte tijd te realiseren. Otwarte Drzwi regelt het voor u.

Ik heb al een huis in Polen, kan ik dan ook hier een huis kopen?

Ja, dat kan. U komt in Nederland gewoon in aanmerking voor een hypotheek. Wel is het mogelijk dat u geen recht heeft op hypotheekrente-aftrek. We zoeken uiteraard graag voor u uit hoe het in uw situatie zit.

Welke hypotheek is voor mij geschikt?

Er zijn veel verschillende hypotheekvormen om uit te kiezen: een spaarhypotheek, annuïteitenhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld. Welke hypotheek voor u gunstig is, heeft te maken met uw persoonlijke situatie. Als onafhankelijk hypotheekadviseur leggen we u graag alles uit en maken we een passend voorstel.

Kunnen jullie ook helpen met zaken als verzekeringen en gas, water en licht?

Jazeker, ook met die vragen kunt u bij ons terecht. We helpen u graag verder.

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek los je gedurende de looptijd niet af. Je bouwt een aparte 'spaarpot' op, waaruit je aan het eind van de looptijd de gehele schuld aflost (niet meer en niet minder). De rentevergoeding over de spaarpremies is altijd gelijk aan de hypotheekrente.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Je betaald gedurende de looptijd van de lening een vast bedrag aan rente en aflossing mits de rente gelijk blijft. De eerste jaren is de rentecomponent vrij hoog, later groeit de aflossingscomponent. Het belastingvoordeel is aan het begin het grootste en aan het eind gering.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een hypotheekvorm waarbij de aflossing ieder jaar even hoog is. De schuld vermindert ieder jaar evenveel, waardoor de rente en de maandlasten evenredig afnemen. Een achterhaald product, want er zijn inmiddels veel voordeliger hypotheken op de markt.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets af en spaar je ook de aflossing niet bij elkaar. De schuld blijft de hele looptijd even hoog, tenzij je vrijwillig aflost. Dat is tot een bepaald maximum (minstens 10% van het geleende bedrag) jaarlijks boetevrij toegestaan.

Wat is de nationale hypotheek garantie (NHG)?

De NHG is een landelijk geldende regeling waarmee je de aankoop van een woning volledig kunt financieren zonder in een hoog tarief te vallen. Als je de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen en het huis verkocht moet worden, neemt de NHG de resterende schuld voor haar rekening. Als de financiële problemen niet aan jezelf zijn te wijten, scheldt de NHG je de hypotheekschuld kwijt. Daarnaast is het sinds kort mogelijk dat de stichting NHG u een aanvullende lening verstrekt wanneer u in de problemen komt om zodoende executieverkoop te voorkomen.

Wat is erfpacht?

Soms staat een eigen huis niet op eigen grond, maar is de grond in erfpacht gegeven. Als er sprake is van erfpacht moet de eigenaar van het huis aan de eigenaar van de grond jaarlijks een bedrag betalen, de erfpachtcanon. Het te betalen bedrag wordt voor een bepaalde periode vastgesteld en kan daarna worden herzien. Soms is de vastgestelde tijdslimiet erg kort, namelijk drie tot vijf jaar. Als er sprake is van erfpacht is de verkoper van de woning verplicht de koper daarover te informeren. De koper moet er rekening mee houden dat er jaarlijks extra lasten zijn. Deze lasten kunnen in de loop van de tijd stijgen.

Wat is een VVE?

VVE staat voor vereniging van eigenaren. Wie eigenaar van een koopappartement is, wordt automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Dat lidmaatschap is een wettelijke verplichting.De VVE behartigt de gemeenschappelijke belangen van woning- en winkeleigenaren in een gebouw en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de bijbehorende grond.

Wat is een taxatierapport ?

Waardebepaling van een woning door een makelaar, is vaak nodig voor het verkrijgen van een hypotheek. De bank stelt vaak een taxatierapport verplicht. Bij een taxatie wordt zowel gekeken naar de woning zelf als naar de omgeving. In het taxatierapport wordt aan de hand van twee verschillende bedragen een waarde toegekend aan het desbetreffende onderpand. De eerste is de executiewaarde; dat is de waarde bij een gedwongen verkoop. En de tweede is de vrije verkoop waarde. Dat is de waarde die de woning bij een (normale) verkoop zou moeten opbrengen. Aan de hand van een aantal criteria, die tevens in het taxatierapport worden opgeschreven, bepaalt de makelaar de waarden van de woning.

Wat is een rentevaste periode bij een hypotheek?

Nu kiest u bij het sluiten van een hypotheek niet alleen voor een hypotheekvorm, maar ook voor de periode dat de hypotheekrente vast staat. Dit is heel belangrijk, want een aanzienlijke component van uw maandelijkse woonlast is natuurlijk de rente. De beste keuze is in dit geval afhankelijk van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Er zijn diverse mogelijkheden. Zo kan de rente worden aangepast aan de actuele rente ontwikkelingen, of kan hij voor een bepaalde periode worden vastgezet. De rentevast perioden kunnen variëren van 1 tot 30 jaar. Hoe langer de periode die u afspreekt, hoe langer u zekerheid heeft over de hoogte van uw maandlast. Na afloop van de afgesproken rentevaste periode kunt u opnieuw kiezen voor een nieuwe rentevaste periode en een rentevorm. Veel mensen in Nederland hebben momenteel de voorkeur voor een rentevast periode van 10 jaar.

Wat is de WOZ waarde?

De WOZ-waarde is de waarde van een woning volgens de Wet Waardering Onroerende zaken. De WOZ waarde wordt door de gemeente vastgesteld. De WOZ heeft voor huiseigenaren gevolgen voor de hoogte van een drietal belastingen. De WOZ-waarde is namelijk bepalend voor: de inkomstenbelasting, de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsheffing.

Waarom heb ik een adviseur nodig ik kan toch ook naar mijn eigen bank gaan?

Het advies van onze hypotheek adviseur is onafhankelijk en objectief. Wij werken met bijna alle banken en geldverstrekkers in Nederland samen. Dit houdt in dat u kunt kiezen uit vrijwel alle producten die er op de markt te vinden zijn, ongeacht van welke bank of verzekeraar dit product afkomstig is. Daarnaast kunnen wij verschillende aanbieders combineren wat voor u voordeliger kan zijn. Dat maakt het vinden van een hypotheek die perfect aansluit op uw persoonlijke situatie wel zo makkelijk. Bij uw eigen bank krijg je alleen een offerte van die betreffende bank en wordt dit niet vergeleken met alle andere banken, je weet dus nooit of je het beste hypotheek aanbod krijgt.

Moet je een samenlevingscontract laten opmaken als je samen een huis koopt, en niet getrouwd bent?

Het is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden als je je partner goed verzorgd wenst achter te laten. Sinds 1 januari 2002 is overigens een nieuwe successiewet van kracht. De termijn waarbinnen samenwonenden dezelfde vrijstelling en tarieven voor de successiewet krijgen als gehuwden, is nu verkort van vijf jaar naar zes maanden. Wel moet je je voor de belastingdienst hebben gedragen als samenwonenden.

Kan ik verbouwing meefinancieren: voor 100%?

Als je je oog hebt laten vallen op bestaande bouw kan het zijn dat je wilt verbouwen. Verbouwingen die zorgen voor meer ruimte, zoals een dakkapel of uitbouw, zijn in de regel waardevaste verbouwingen. Je kunt de kosten dan meefinancieren in een hypotheek. Om te bepalen hoeveel je kunt meefinancieren, wordt de waarde van de woning na verbouwing als uitgangspunt genomen. De waarde wordt door een taxateur vastgesteld, aan de hand van een taxatierapport. Vervolgens maakt de bank dan de afweging of je de volledige verbouwing kunt meefinancieren. Dat brengt namelijk grote voordelen met zich mee. De hypotheekrente is namelijk aftrekbaar, mits de hypotheek annuïtair of lineair wordt afgelost in 30 jaar.