Menu

Nieuws

Vooruitblik op 2018

Vooruitblik op 2018

2017 was een bewogen jaar als het gaat om hypotheekrente. De gemiddelde hypotheekrente ligt uiteindelijk een paar tienden van een procent lager dan begin van het jaar. Zet deze daling in 2018 door of zal de hypotheekrente juist stijgen?

Hiervoor kijken we naar twee belangrijke pijlers: de economie en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Economie draait op volle toeren
De hoogte van de actuele hypotheekrente weerspiegelt de economie. Gaat het niet zo lekker met de economie? Dan zet de ECB een lagere beleidsrente in om investeringen te stimuleren. Andersom geldt dat ook. Als de economie goed draait, zorgt een hogere rente ervoor dat de markt niet oververhit raakt. Het doel hierbij is om de inflatie rond de 2% te houden. 

Op dit moment zit de economie in de lift. De vooruitzichten voor Europa, China, Japan en de Verenigde Staten zijn goed. Dit is onder meer te zien aan de positieve inflatiecijfers en het vertrouwen van beleggers. Als de groei van de economie op deze voet doorgaat, zal dit dus zorgen voor hogere hypotheekrentes.

Beleid ECB

Het opkoopprogramma van staatsobligaties. De ECB is hier tijdens de crisis mee begonnen om de economie te stimuleren. Met het programma houden ze beleidsrente laag en kopen ze maandelijks miljarden euro’s aan leningen op, waardoor lenen goedkoop wordt en sparen juist onaantrekkelijk. Op deze manier hoopt de ECB de bestedingen in Europa aan te jagen. 

De ECB heeft aangegeven het opkoopprogramma tot maart 2018 voort te zetten. Daarna wordt het programma stapsgewijs afgebouwd. In de tussentijd wordt de beleidsrente laag gehouden. De rente zal hierdoor naar verwachting licht stijgen, maar historisch gezien laag blijven.

Terug naar vorige pagina